28 Temmuz 2010 Çarşamba

ÇORUM MANTISI

Katipler Konağı Mantısı
Benim yaptığım Çorum mantısı

Biraz sulu selli olacak......


Yapılmış kuru haldeki Çorum mantısı



Malzemeler:
* 1 kase çorum mantısı
* 1 tane orta boy küçük küçük doğranmış domates
* 1 tane incecik doğranmış sivri biber
* 150 gr kıyma( kavrulmuş kıyma)
* 2 yemek kaşığı sıvı veya katı yağ
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* Tuz, karabiber, pul biber



Üzeri için:
* 1 kase sarımsaklı yoğurt
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz



Yapılışı: Orta boy bir tencerede kıyma, domates, biber, salça ve yağ iyice kavrulur. Üzerine 2-3 su bardağı su konulur, kaynayınca mantılar içine atılır suyu çekene kadar pişirilir. Tabaklara alınıp
üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Servis sırasında pul biber ve maydanozla süslenir.
Afiyet Şeker Olsun....


NOT:
* Çorum mantısı bana hazır yapılmış geldi.
* Mantı hamuru yapılır, yağlanmış tepsiye tek tek dizilir, ocak üstünde altı yavaş yavaş tepsi çevirilerek pişirilir. Soğuduğu zaman istenildiği zaman tüketilebilir.
* Çorum soğuk ve kış memleketi olduğundan eskiden evlerde toplanıp kış için, mantı , erişte ve yufka yapılırmış, artık marketlerde hazır satılıyor.
* Çorum mantısı yapılırken, önceden kavrulmuş kış için dondurulmuş kıyma kullanılırmış.
* Her Çorum'lunun evinde, donmuş kıyma, mantı, erişte, kuru yufka ve bir çuval unu vardır.
* Çorum mantısı pişerken biraz sulu bırakılmalıdır.
* İsteyen üzerine tekrar tereyağ kızartıp dökebilir....
* Çorum mantısı hakkında eksiklerim varsa lütfen ilave yapalım...

TAY AT OLANA KADAR, ANASI İT OLUR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder