21 Mayıs 2010 Cuma

BILDIRCIN KEBABI (İç Anadolu)






Malzemeler:
* 3 tane yufka
* 200 gr kıyma
* 1 büyük kuru soğan
* Tuz, karabiber
Kızartmak için:
* Bol sıvı yağ

Üzeri için:
* Bir kase yoğurt
* 2 diş ezilmiş sarımsak
* 2 kaşık tereyağ
* 1 kaşık domates salçası
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* Kuru nane, sumak (tercihe göre)

Haşlamak için:
* Bir tencere tuzlu kaynayan su

Yapılışı: Kıymayı rendelenmiş(ince kıyılmış) soğan, tuz ve karabiber ile iyice karıştırın. Diğer tarafta yufkaları sigara böreği büyüklüğünde üçgenlere ayırın. İçlerine önceden hazırladığınız kıymalı iç malzemesini koyarak sigara böreği şeklinde sarın. Kızgın yağda iyice kızartın ve kızaran börekleri kaynamış suya atarak 1-2 dakika kaynatın. Bir süzgeç yardımıyla süzüldükten sonra servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ile salçalı ve biberli yağ dökün, sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun.....


NOT:
* Bu yemek sosyete mantısı diyede biliniyor ama sosyete mantısından biraz farklıdır.
* Sosyete mantısı haşlanmıyor.
* İç Anadoluda "Bıldırcın Kebabı'' veya ''Çardak Kebabı''deniliyor.
* Aslında sigara böreğini sararken kenarlarını kapatmadan yapıyorlar ama ben kapatıyorum.
* Gerçek kebaba haşlanmış dana eti didilip konuluyormuş ama bizimki yalancı kebap.
* Çok büyük tencerelerde bol yağda kızartılıyor.
* Çok kaynar sularda azıcık haşlanıyor.
* Büyük kepçelerle alınıp süzgeçte dinlendiriliyor.
* Bazı yörelerde tülbent içinde haşlanıyor.
* Kıymasının çiğden konulması mantıyı anımsatıyor.
* İçine konulan soğan aslında incecik doğranıyor. Bende incecik kıyıyorum.
* Yoğurt üzerine kuru nane ve sumak da koyabilirsiniz.
* Çok lezzetli ve bereketli bir yemek.
* Sigara böreklerini kızarttıktan sonra da haşlayabilirsiniz.


HEDİYE GELDİĞİNDE DELİ SEVİNİR, AKILLI DA KARŞILIĞINDA NE YAPACAĞIM DERMİŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder