10 Mayıs 2010 Pazartesi

Yalancı Sarma Aşı

Malzemeler:
* 100 gr tereyağ
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 250 gr taze yaprak
* 2 tane ince kıyılmış kuru soğan
* 1 çorba kaşığı ezilmiş haşhaş
* 1 su bardağı kıyılmış ceviz
* 1 su bardağı pilavlık bulgur
* Tuz, Karabiber, kuru nane

Üzeri için:
* Bir kalıp yağlı beyaz peynir rendesi

Yapılışı: Taze yapraklar tuzlu su içinde yumuşayıncaya kadar haşlanır. Diğer tarafta kuru soğan, bol yağ içinde pembeleşene kadar kavrulduktan sonra içine bulgur ve diğer malzemeler azcık ilave edilip pişirilir. Sarma içi demlenirken içine rende peynir ilave edilip karıştırılır. Haşlanan yapraklar biraz irice sarılıp, tencereye dizilir ve su konularak hafif ateşte pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Burdur yöresine ait bir yemek çeşididir.
* En önemli özelliği bol yağlı olmasıdır.
* Salamura yaprakla da yapılabilir ancak salamura yaprakla tuzu az koymalıdır.
* Taze yaprakla yapıldığında daha lezzetli oluyor.
* İsteyen tereyağ yerine sadece sıvı yağ ile de yapabilir.
* Eskiler kuyruk yağı kıkırdağı ilave ederlermiş.
* Peynirin tuzunu unutmayıp, tuzu ona göre ilave edin.
* Pişerken üzerine domates püreside koyabilirsiniz.
* Sarma pişirken koyacağınız su sarmaları kapayacak kadar olmalıdır.
* Pişerken üzerine mutlaka kapak veya tencere koyun ki sarmalar açılmasın.
* Zeytinyağlı sarma içi gibi yapılıyor.
* Çok lezzetli ve yağlı bir yemektir.
* Bulgurlu olduğundan besleyicidir.
* Tokat'ın mercimekli batı veya Mersin'in batırığı gibi yenilir.
* Yapılan iç haşlanmış taze yaprakla sokum yapılıp yenir.
* Bu tarifi Burdur'lu arkadaşım Çiğdem'den aldım...


YAĞ MUMU YAKANA YAĞ MUMU, BAL MUMU YAKANA BALMUMU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder