
Malzemeler:
* 3 tane taze enginar
* 1 çay bardağı dolmalık pirinç
* 2 tane ince doğranmış kuru soğan
* 1 tane ince doğranmış domates
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 büyük kesme şeker
* 1 demet ince doğranmış yeşil soğan
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet kıyılmış dereotu
* 1/2 demet kıyılmış taze nane
* 1,5 veya 2 çay bardağı su
* Karabiber, pul biber
* Tuz
Yapılışı: İçi ayıklanmış taze enginarlarI 5 dk. sıcak suda haşlayıp, diğer tarafta soğanı zeytinyağında iyice kavurun. İçine yıkanmış pirinci ilave edikten sonra 5 dk daha kavurun içine 1,5 çay bardağı su ilave edip, su çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp bütün malzemeyi içine karıştırıp kaşıkla tencerede döndürün ve kapağını kapatıp, 10 dk. dinlendirin. İç malzeme dinlendikten sonra enginarların içini doldurun, geniş bir tencereye koyarak az su ile pişirin. Soğuduğunda servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun....
NOT:
* Enginarları isterseniz sebzecinize dolmalık olarak temizletebilirsiniz.
* Kendiniz ayıklayacaksınız önce enginarların dış yapraklarının yıpranmışlarını alın. Daha sonra yaprakların üzerini keskin bir bıcakla üstünden azıcık kesin, diğer tarafta tuzlu ve limonlu su kaynatın, enginarları bu suyun içine dipleri üste gelecek şekilde 10 dk. kaynatın. Enginarları sudan çıkarın ve biraz soğumasını bekledikten sonra, tepelerine elinizle vurun sonrada bir tatlı kaşığı ile içlerini temizleyin, çok kolay olduğuna ben garanti ediyorum.
* Kendiniz temizlediğinizde daha zevkli oluyor.
* İçine mümkün oldukça bol yeşillik koyun.
* Zeytinyağını bol koyarsanız daha lezzetli oluyor.
* Enginar dolmalarının üzerine pişerken domates dilimi koyabilirsiniz.
* Zeytinyağlı dolma içlerini bazen çiğdende koyulduğunu biliyorum ve bazen bende yapıyorum ve çok güzel oluyor. Sarmalarda çiğden iç yapıp sarmak pek iyi sonuç vermiyor.
* Enginarın karaciğeri tedavi ettiği ve temizlediği söyleniyor.
* Dolmalık enginar küçük olmalıdır.
* Zeytinyağlıların 1 gece dolapta bekletilmesi daha lezzetli olmasını sağlar.
SADAKA SARAYDAN ÇIKMAZ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder